“Zorgen voor je medewerkers is zorgen voor je bedrijf”

De federale overheid lanceerde gisteren een informatie- en sensibiliseringscampagne om mentaal welzijn op het werk bespreekbaar te maken. De campagne maakt deel uit van het Federaal Actieplan Mentaal Welzijn op het Werk, dat vice-eersteministers Frank Vandenbroucke, Pierre-Yves Dermagne, Petra De Sutter en minister David Clarinval eerder dit jaar hebben opgestart.

De campagne wil iedereen ertoe aanzetten om over zijn, haar, hun mentaal welzijn te spreken, thuis of op het werk, en om concrete afspraken hierover te maken. Ook werkgevers worden aangesproken om afspraken te maken met hun medewerkers en zo werkgerelateerde psychosociale risico’s te voorkomen. Dat zo’n campagne niet overbodig is blijkt uit recente cijfers van het Riziv. Die tonen aan dat de afgelopen vier jaar het aantal Belgen met een burn-out of depressie elk jaar gestegen is met ongeveer tien procent.

Tips van BV’s

Naast de slogans ‘Druk-druk is niet altijd goed-goed’ en ‘Zorgen voor je medewerkers is zorgen voor je bedrijf’ die op de radio, sociale media en websites verschijnen, lanceert de federale overheid twee websites.
In de loop van de campagne zullen verschillende bekende Belgen hun eigen tips en verhalen delen met daarbij de vraag om ook zelf een afspraak te maken op de website afspraakmetjezelf.be. Daar staan alvast verschillende voorbeelden zoals ‘Geef op tijd aan wanneer je te veel werk hebt en las tijdig een pauze in’.
Wie zelf een goede afspraak bedenkt die nog niet in het lijstje staat, kan die op de website achterlaten.

Info voor HR en leidinggevenden

Tegelijk richt de campagne zich ook specifiek naar leidinggevenden, HR-en preventiediensten en werkgevers in het algemeen. Op de website afspraakmetjemedewerkers.be staat overzichtelijke informatie over de wettelijke verplichting rond preventie van werkgerelateerde psychosociale risico’s, net als verschillende links naar tools om een goed preventiebeleid in het bedrijf te voeren en zo te voorkomen dat werknemers uitvallen.
Ook werkgevers en leidinggevenden kunnen een afspraak met hun medewerkers maken op de site, zoals maak regelmatig een praatje met je medewerkers of bied hen voldoende opleidingsmogelijkheden aan.
De website biedt daarnaast ook een hoop tips voor meer mentaal welzijn op het werk. Zonder belerende vingertjes, maar mét wetenschappelijk onderbouwd, hands-on advies. Wetenschappers ontwikkelden ook een laagdrempelige tool, die gebruikers op basis van een vragenlijst een goed beeld geeft van hun huidige mentale welzijn en helpt om tijdig eventuele alarmsignalen te detecteren. Wat de uitkomst ook is: iedereen krijgt nuttige tips om goed voor zichzelf te zorgen.

Meer info: https://www.ikvoelmegoedophetwerk.be/nl

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.