Zwartwerk in één op de drie gecontroleerde bedrijven

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsongevallenArbeidsrechtDiscriminatieFlexibiliteitLoonLoonkostenLoopbaanOrganisatie
Dat blijkt uit de nieuwste statistische cijfers van de Sociale Inlichtings- en Opsporingsdienst (SIOD). De circa 900 inspecteurs van de RSZ, de RVA, de Sociale Inspectie en de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers voerden vorig jaar 14.096 controles op de werkvloer uit.

32 procent van de inspecties leverde vaststellingen van zwartwerk op. De hoogste percentages halen de arrondissementen Nijvel (52 procent) in Waals-Brabant, Bergen (46 procent) in Henegouwen en Brussel (44 procent). In Vlaanderen haalt Turnhout (37 pct) de hoogste score, gevolgd door Antwerpen (34 pct), Mechelen (32 pct) en Gent (32 pct).

Dat de inspecties almaar efficiënter worden, wijt de SIOD aan het feit dat de inspectiebezoeken beter worden voorbereid en gecoördineerd.

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) hangt rechtstreeks af van de ministers van Werk, Sociale Zaken en Justitie, van de minister voor de Zelfstandigen en van de staatssecretaris voor Fraudebestrijding. De SIOD bundelt de gegevens over sociale fraude in 21 arrondissementen.

Bron: De Morgen/De Standaard/De Redactie

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

IT-recruiter

Projinit

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.